Sarcina de lucru pentru elevi:
Realizați portretul doamnei Georgescu, din opera „Tren de plăcere”, de I.L. Caragiale, utilizând aplicația Voki (https://l-www.voki.com/site/create) și având în vedere următoarele cerințe:
a) Alegeți trei trăsături fizice pe care le considerați definitorii în construcția personajului, găsind corespondentul virtual pentru avatar;
b) Alegeți trei trăsături morale relevante, pe care să le scrieți în rubrica specială pentru text, de max. 600 de caractere.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
1. Să identifice elementele specifice din structura unor tipuri textuale studiate;
2. Să aplice conceptele de specialitate în analiza şi discutarea textelor literare studiate;
3. Să redacteze diverse texte.
Tip de activitate: Temă pentru acasă
Sarcina de lucru se va realiza: Individual
Modul probabil de desfășurare a activității:
După ce profesorul le oferă elevilor o parte teoretică, în care le explică modul în care trebuie construită caracterizarea unui personaj, la general, lecția se va axa ulterior strict pe particular, și anume caracterizarea familiei Georgescu. Profesorul, alături de elevi, va descrie extensiv portretul fizic și moral al personajului principal. Ulterior, îi anunță că vor avea de făcut pentru acasă un avatar virtual și le spune sarcina de lucru a exercițiului pe care îl vor avea ca temă de weekend, explicându-le demersul tehnologic și alcătuind împreună, drept model, avatarul lui Ionel, fiul de cinci ani al familiei Georgescu. Profesorul intră pe Voki (https://l-www.voki.com/site/create) și alege figura unui copil care seamănă cu Ionel pentru a se potrivi cât mai bine cu micul personaj. Apoi, scrie în caseta text un scurt exemplu: „Mă numesc Ionel, am cinci anișori și merg cu trenul la Sinaia împreună cu părinții mei. Port o uniformă de ofițer și am o sabie!”. Exemplul va fi salvat și postat de către profesor. Pentru temă, elevii vor proceda la fel și vor salva avatarul, pentru a-l prezenta ora viitoare. În cadrul orei de prezentări, ei vor vota care avatar se apropie cel mai mult de doamna Georgescu atât fizic, cât și moral, iar câștigătorii vor primi o recompensă. Link-ul site-ului va fi postat de profesor pe platforma de comunicare cu elevii, pentru a fi ușor de accesat. Astfel, elevii se familiarizează cu noua tehnologie ce urmează să fie aplicată în exercițiul dat ca temă, prin intermediul căruia este facilitat procesul de învățare datorită implicării inovației tehnologice cu care ei sunt deja obișnuiți în viața de zi cu zi, care le poate fi de folos și în educație.
Accesări: 714
Contribuitor: Teodora-Ștefania Cobianu - Facultatea de Litere (2023)
Alte activități pentru: Limba şi literatura română Clasa a IX-a
Alte activități care utilizează: Voki
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.