Aplicații, instrumente și platforme educaționale

Gratuit
Cu plată

Pentru activități de învățare la distanță (pentru profesori și elevii lor)

DigitalEduresurse educaționale deschise — O bază de date cu resursele educaționale în format digital create de cadre didactice, organizate pe discipline și ani de studiu. Conține linkuri la peste 7000 de teste, fișe de lucru, jocuri didactice, filme și simulări. (actualizare: 09.01.2023)

RO
gratuit
Încredere: ridicată
eTwinning — Platforma europeană eTwinning, susținută de Comisia Europeană, cu peste 1 milion de profesori. Prin eTwinning, cadrele didactice pot proiecta și desfășura proiecte educaționale în parteneriat, între mai multe clase din școli europene. Pot fi proiecte pe discipline de studiu sau transdisciplinare. Înscrierea unui proiect se face din Desktopul eTwinning, prin accesarea platformei din contul personal (nume de utilizator şi parola).
Idei și resurse pentru proiecte: etwinning.ro/idei-si-resurse-pentru-proiecte/.
O scurtă prezentare a eTwinning: eTw_prezentare_proiecte.pptx.
(actualizare: 09.01.2023)

RO
gratuit
Încredere: ridicată
Kinderpedia — Soluție completă de comunicare și management pentru școli și grădinițe, disponibilă pe web și ca aplicație de mobil (Android și iOS). Platforma este gratuită și ajută la gestionarea clasei/ grupei și a activităților de învățare, dar și pentru comunicare și colaborare. Este adaptată pentru învățământul preuniversitar și este în limba română. Permite atât înscrierea elevilor cât și a părinților.
Are modul de video-conferință (Zoom) integrat cu orarul clasei, dar și catalog de note cu posibilitatea de atribuire și notare teme către elevi. Elevii se pot înscrie doar cu un cod unic furnizat de profesor/ învățător (nu au nevoie de adrese de email).
Tutoriale în limba română: https://docs.kinderpedia.co/ro/ (21.09.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată
WAND.education — Permite crearea de la zero a lecțiilor (are nenumărate modele și șabloane de lecții) sau preluarea unor lecții create de alți profesori. Simplu de folosit în crearea de conținut educațional interactiv. Lecția și/ sau testul se pot transmite instantaneu elevilor; aceștia le pot vizualiza pe orice tip de platformă, desktop sau mobilă: iOS, Android, Mac OS, Widnows, Chromebook. Are funcții de notare, evaluare și urmărire a parcursului școlar al elevilor.
Conține și un curs de formare a profesorilor, acreditat și în derulare la CCD Bacău. Sunt peste 5.000 de profesori români care îl folosesc gratuit astăzi. (05.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Școala Intuitext — Conține animații, experimente, jocuri educaționale și teste adaptate pentru ciclul primar. Accesul este gratuit pentru cadrele didactice și pentru elevi.  Părinții au acces la o secțiune de rapoarte unde pot urmări progresul copilului. Peste 60% dintre învățătorii din România lucrează cu secțiunea Pagina Învățătorului și peste 50.000 de elevi din clasele I-IV au utilizat resursele existente pe platformă. (21.05.2020)

RO
gratuit pe perioada închiderii școlilor
Încredere: ridicată
MyKoolio — Platforma conține peste 630 de lecții interactive,  sub forma unor jocuri educaționale interactive, precum și 7500 de exerciții de matematică și limba română destinate elevilor din clasele I-VIII. Conținutul educațional a fost conceput și validat de profesori. Este structurată în conformitate cu programa școlară în vigoare. Profesorul și/sau părintele au acces la rapoarte pentru a vedea cum sunt îndeplinite sarcinile de către elevi.
Cadrele didactice pot utiliza gratuit platforma MyKoolio, pe durata suspendării cursurilor. Însă rezolvarea de teme de către elevi pe platforma MyKoolio presupune un abonament plătit. (2.05.2020)

RO
de la 28 ron/ materie/ semestru | demo gratuit
Încredere: ridicată

Eduboom — Oferă peste 1.200 de lecții video și mai mult de 800 de teste la Matematică și Limba și literatura română pentru elevii din clasele V-XII. Toate lecțiile și testele respectă programa școlară din România.
Până în septembrie 2021, Eduboom.ro pune la dispoziția utilizatorilor din România toate lecțiile necesare pentru clasele V-XII, conform programei școlare din România la Matematică, Limba și literatura română, Chimie, Fizică, Biologie, Geografie.
În Bulgaria, Eduboom este folosită în peste 70% din școli și are peste 1 milion de utilizatori. În prezent, Eduboom își desfășoară activitatea în Bulgaria, România, Spania și Italia.
(actualizare: 23.07.2021)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Digitaliada — Este o platformă cu resurse educaționale digitale create de cadre didactice într-un cadru și cu proceduri bine stabilite. Conține exerciții, teste, tutoriale video și ghiduri. Secțiunea Învățare și testare online este structurată pe patru niveluri de acces, fiind dedicată atât directorilor, cadrelor didactice din toată țara, indiferent de materia predată, cât și părinților și elevilor. (4.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Adservio — Este o platformă cu multe funcții de tip administrativ. Permite crearea de grupuri și clase, alocarea și corectarea temelor, programarea lucrărilor de control, urmărirea progresul elevilor – în esență, este construită ca un catalog electronic, cu accent pe evaluare sumativă. (17.03.2022)

RO
cost necunoscut
Încredere: moderată

Edus — Este o platforma românească de management educațional, care oferă acces la o multitudine de funcționalități, de la catalogul școlar electronic la rapoarte de activitate, teme și teste, librărie de materiale și platformă video securizată. (17.03.2022)

RO
cost: da (cerere de ofertă)
Încredere: moderată

ASQ — Este o platformă pentru „self-learning”, cu conținut educațional și teste create de utilizatori (majoritatea, cadre didactice). Este o soluție bună pentru lecții create rapid. Itemii de evaluare creați de utilizatori pot fi utilizați de către elevi pentru diverse parcursuri de testare. (17.03.2022)

RO
gratuit
Încredere: moderată

Platforme pentru elevi (și părinții lor)

123edu — Este o platformă cu exerciții de matematică, limba română și cultură generală. Se adresează elevilor din ciclul primar (P-4) și părinților lor. (4.05.2020)

RO
de la 5 ron/ lună/ clasa aleasă
Încredere: moderată

Kidibot — O platformă cu scenarii de învățare de tip gamification, în care copiii sunt stimulați să parcurgă teste în diverse domenii, intrând în „Bătălii ale Cunoașterii”. (4.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Mondly — O aplicație pentru învățarea limbilor străine, cu interfață (și) în română (spre deosebire de Duolingo, de exemplu). Este gratuită (cu unele restricții precum un ritm impus). Pentru varianta Premium, prețurile pornesc de la 16,25 ron/ lună și pot acoperi 33 de limbi. (4.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

BitBenefit — Platforma online de cursuri pentru copii în domenii precum Programare, Limbi străine și Dezvoltare personală.  Companiile pot achiziționa licențe pentru copiii angajaților. (4.05.2020)

RO
cost necunoscut
Încredere: indisponibil

Examenul de capacitate

ExamenulTău — Este un produs Intuitext, care acoperă materia de gimnaziu pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a. Poate fi utilizat pentru pregătirea pentru examenul de capacitate. Fiecare pachet conține filme, exerciții, teste și simulări de examen. (2.05.2020)

RO
de la 74,9 ron/ pachet/ până la finalul anului școlar
Încredere: indisponibil

Examenul de bacalaureat

iziBac — Este o aplicație pentru telefon cu ajutorul căreia elevii pot exersa programa de bacalaureat la: matematică, biologie, istorie, chimie și socio-umane (filosofie și logică). Conține teste trivia, într-un parcurs de învățare de tip joc. De asemenea, poți simula examenele de bacalaureat rezolvând subiecte într-un timp dat. (2.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Sabaki Courses — este o platformă de educație online, cu cursuri de matematică pentru liceu. Înveți matematica de liceu de oriunde și oricând, prin intermediul unui curs interactiv și a unei platforme online performante. Oferă acces nelimitat la cursul ales. (20.12.2020)

RO
60 RON
Încredere: indisponibil

Prepi — O soluție adaptivă de învățare a matematicii de liceu. Alcătuiește un plan de pregătire personalizat, special pentru nivelul și ritmul celui care învață, cu toate explicațiile și exemplele necesare. (2.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

eMedi  — O platformă cu cursuri-meditații pentru probele de Limba și literatura română și de Istorie de la bacalaureat. Conține teste care îl ajută pe candidat să și înțeleagă mecanismul din spatele unui răspuns bun. Când nu se descurcă la un subiect, primește un răspuns detaliat și află rapid care e abordarea cea mai bună. (2.05.2020)

RO
~35 ron
Încredere: indisponibil

Pregătire pentru admiterea la facultate

Vreau La — vine în ajutorul elevilor care doresc să se pregătească pentru admiteri cu examen tip grilă și le oferă o experiență unică de învățare, prin teste și simulări actualizate constant. Rezultatele la test se primesc imediat. Are peste 100 de teste de tipul celor date la admiterea la Universitatea Politehnica. Sunt deja câteva zeci de teste disponibile și pentru pregătirea examenelor pentru admiterea la Medicină și la Drept. (2.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Suport pedagogic și în domeniul de specialitate, pentru cadre didactice

DigitalEdu – idei de activități de învățare — Platforma are o secțiune care cuprinde 1400 de idei de activități de învățare cu suport digital ce se pot filtra după: aria curriculară, disciplină, clasa, tip de activitate (activitate în clasă sau temă pentru acasă), individual/ în colaborare, instrument digital utilizat. Resursele sunt realizate de cadre didactice și de studenți, în urma parcurgerii unui curs specializat. Toate resursele sunt revizuite, filtrate și validate de specialiști în pedagogie. (11.07.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

DigitalEdu – exemple de activități pentru educație la distanță — Ideile de activități sunt publicate ca exemple pentru cadrele didactice care realizează în această perioadă educație online. Sunt elaborate în cadrul unui demers colaborativ de tip wiki realizat de formatori și participanți la formările din Proiectul CRED. (10.07.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Teaching with Europeana — Scenarii didactice care utilizează resursele educaționale deschise din Europeana. (25.04.2020)

EN
gratuit
Încredere: ridicată

iTeach — Platformă dedicată dezvoltării profesionale continue a cadrelor didactice. Include cursuri online gratuite, posibilitatea de publicare în reviste educaționale, știri și resurse, realizarea de portofolii ale profesorilor. Descrierea cursurilor este disponibilă aici: eduVox: Cursuri online gratuite pentru cadre didactice. (10.07.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

SEG course for teachers — Un curs online gratuit pe School Education Gateway/ Comisia Europeană (în engleză): Five Strategies for Learning Online. Se parcurge în ritmul propriu. (4.05.2020)

EN
gratuit
Încredere: ridicată

Cursuri-online: MOOCs — Pagina conține o selecție a celor mai bune platforme de elearning cu cursuri online gratuite oferite de universități sau de instituții educaționale de prestigiu. Majoritatea cursurilor sunt în limba engleză și acoperă domenii precum comunicare, psihologie, arte, matematică și științe, inginerie, economie, management – pentru dezvoltare personală și profesională.
Fiecare platformă necesită crearea unui cont pentru înscrierea la cursurile oferite. De regulă, cursurile online care au suport tutorial sunt disponibile pentru înscrieri de două-trei ori pe an și durează în medie 4-5 săptămâni. Câteodată, pentru certificatul final este necesară plata unei taxe. Cursurile online fără suport tutorial permit înscrierea imediată și parcurgerea în ritmul propriu. (5.07.2020)

EN
gratuit
Încredere: ridicată

Suport tehnic pentru cadre didactice

Tutoriale video — Ghiduri pas-cu-pas, în format video, pentru cele mai frecvente situații în care avem nevoie de instrumente ale noilor tehnologii în educație. Sunt realizate de prof. Georgian Ungur. (21.05.2021)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Ghid GDPR — Un ghid complet realizat pentru a limita vulnerabilitățile de securitate iminente pentru activitățile din școli, grădinițe sau universități (Radu Crahmaliuc). (26.04.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Instrumente pentru educație online — Un tutorial video cu sugestii privind „Demararea procesului de predare online (pas cu pas)” (Daniela Munca-Aftenev, Republica Moldova). (30.04.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Zoom & Google Classroom (video) — Tutoriale video pentru instalarea și utilizarea Zoom și Google classroom (prof. Alexandru Butoi). (5.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

ASQ vs. Google Classroom vs. WAND.education (video) — Diferențele, avantajele și dezavantajele dintre cele trei platforme gratuite de educație: ASQ, Google Classroom și Wand.education. În urma acestui tutorial, în funcție de clasa, nivelul și vârsta elevilor, veți putea alege cea mai potrivită platformă gratuită pentru lecțiile dumneavoastră online. (Palatul Copiilor Cluj. Tutorial din 1 aprilie 2020) (1.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Cum facem o lecție cu WAND.education (video) — Tutorial pas cu pas pentru crearea unei lecții cu Wand. Este partea a II-a dintr-o triadă care mai conține: Partea I, crearea unui cont pe wand.education: https://youtu.be/B6d45K8kUgM . Partea a-III-a: jocuri, teste, catalog, elevi: https://youtu.be/ve4mY1p7MSs . (Palatul Copiilor Cluj. Tutoriale din 19 martie 2020) (1.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Cum predăm online — Educația online este controversată și plină de provocări, dar poate avea rezultate benefice dacă este bine gândită și organizată. Un tutorial video realizat de prof. Diana Ienei. (01.12.2021)

EN
gratuit
Încredere: ridicată

Alte platforme și produse românești pentru educație digitală

 

Muzee cu tur virtual — Cuprinde o listă actualizată a tuturor muzeelor din România cu tur virtual și imagini panoramice, precum și o listă a muzeelor cu bunuri culturale mobile digitalizate 3D. Este un portal administrat de Institutul Național al Patrimoniului – Ministerul Culturii. (12.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Hypersay — Este un instrument pentru videoconferințe interactive. Puteți distribui suporturi vizuale, puteți face streaming video și, mai ales, puteți distribui quiz-uri (integrate) la care participanții răspund iar rezultatele sunt disponibile în timp real. Pentru 10-200 de participanți, licența costă 3.99USD pe sesiune sau 9.99USD pe lună. Este un produs Learn Forward. (4.05.2020)

RO
gratuit pentru 10 participanți
Încredere: ridicată

Teleskop — un instrument care vine în ajutorul profesorilor pentru a genera feedback 100% anonim după orele de curs. Este simplu și rapid, însă această funcționalitate este/ va fi inclusă în majoritatea platformelor de gestionare a claselor și situațiilor de învățare. (4.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Tactile Images — O soluție pentru studiu dedicată nevăzătorilor și slab văzătorilor. Tehnologii moderne precum Realitatea Augmentată Interactivă și Inteligența Artificială stau la baza acestei soluții de studiu, bazată pe planșe tactile. Platforma permite aparținătorilor (părinți, profesori, voluntari) să creeze conținut personalizat pentru nevăzători. (4.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

România 1918 — Enciclopedia “România 1918. Oameni, momente și imagini” este o producție SIVECO România, în parteneriat cu instituții prestigioase de cultură și personalități ale societății românești. Un memento al celui mai important proiect național: întregirea neamului, oferit în imagini, video, obiecte 3D, hărți interactive, jocuri. (4.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

History Lapse — Elemente informative de suport pentru studiul istoriei naționale și universale. Constă într-o suită (limitată) de prezentări, în stil Sway, a momentelor importante de istorie, elaborate de o echipă de specialiști în istorie și pedagogie. (4.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Seterra — Un joc educativ format dintr-o suită de teste de tip trivia, din domeniul geografiei, având un grad de dificultate ridicat, despre țări, capitale, oceane, steaguri și orașe. (4.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Toporopa — Jocuri trivia de geografia Europei. (4.05.2020)

RO
gratuit
Încredere: ridicată

Alte platforme semnificative

CleverBooks — Spațiu colaborativ de învățare pentru copii de 5-12 ani, bazat pe realitate augmentată și inteligență artificială. Profesorii pot crea activități ludice imersive pentru elevi, pentru a lucra independent sau în echipe. (10.09.2022)

EN
platit
Încredere: ridicată

LRE for schools — Un portal care integrează mii de resurse educaționale, furnizate de companii europene și americane, organizate pe discipline și intervale de vârstă a elevilor. Este realizat printr-un proiect al European Schoolnet. (26.04.2020)

EN
gratuit
Încredere: ridicată

YouTubeKids — Pentru copii mai mici, este recomandabil să le filtrați și să le urmăriți conținutul video la care au acces – pentru videoclipurile de pe YouTube, se poate face acest lucru configurând un cont de copil pe youtubekids.com, care conține o suită de instrumente de control parental. Mai multe informații: youtube.com/kids/ (21.05.2020)

EN
gratuit
Încredere: ridicată

Scientix OER — Scenarii didactice (2676) organizate pe discipline, vârstă, abordare didactică, limbă. Vizează în principal discipline STEM. Este realizat în cadrul programului Scientix (EUN). (26.04.2020)

EN
gratuit
Încredere: ridicată

Go-Lab — O platformă de învățare online pentru discipline STEM. Oferă participanților oportunitatea de a se învăța cu ajutorul investigației, într-o manieră structurată, în cadrul unor medii de învățare virtuale, laboratoare, instrumente dezvoltate de software-ul specific (de exemplu, instrumente de generare de ipoteze și proiectare de experimente). (26.04.2020)

EN
gratuit
Încredere: ridicată

PHET — Simulări interactive pentru matematică, fizică, chimie, biologie, științe ale Pământului. Sunt gratuite, publice (nu necesită autentificare din partea elevilor). Sunt validate științific de o echipă de la Universitatea din Colorado. Elevului i se poate da linkul direct la o anumită resursă. Sau resursa respectivă se poate integra într-o pagină de pe o platformă de elearning (embed – iframe). (11.07.2020)

EN
gratuit
Încredere: ridicată

* Toate informațiile din prezentări sunt valabile la data vizitării platformelor, menționată în paranteze, la finalul fiecărei descrieri.
** Gradul de încredere este acordat de echipa de recenzori în urma analizei informațiilor disponibile, pe baza experienței și expertizei în domeniul TICE/ IAC/ elearning. Unde nu a fost posibilă colectarea de informații suficiente, calificativul rămâne în așteptare, cu mențiunea „indisponibil”. 


Pentru sugestii și alte informații, scrieți un email la echipa@iteach.ro, ref. DigitalEdu, în atenția: Olimpius Istrate / Doru Ștefănescu.


Accesări: 33.908
Ultima actualizare: 20 decembrie 2023
Data publicării paginii: 27 aprilie 2020