Sarcina de lucru pentru elevi:
Lucrând în echipă, realizați un avatar al personajului identificat în fragmentul dat din basmul Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă. Veți putea folosi aplicația Voki. Timp de lucru: 15 minute.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
Să identifice personajele și rolul lor în operă
Să rezume momentele subiectului
Tip de activitate: Activitate în clasă
Sarcina de lucru se va realiza: În colaborare
Modul probabil de desfășurare a activității:
Înainte de a primi tema, elevii sunt împărțiți în cinci grupe, corespunzătoare personajelor vizate din basm, și primesc fișe de lucru cu fragmente extrase din basm și cu sarcina de lucru. Basmul a fost deja citit acasă de toți elevii, așa încât lectura fragmentelor ar trebui să se realizeze ușor și rapid. Fragmentele alese fac trimitere la personajele: Harap-Alb, Spânul, Craiul, Împăratul Roșu, Sfânta Duminică. În echipă mă aștept să apară discuții despre pivotul fiecărui fragment, dat fiind că unele fragmente amintesc și de alte personaje (episodice). Elevii vor identifica rolul personajelor (principal, secundar, episodic), tipul personajului (individual, colectiv, pozitiv, negativ, rotund etc.), trăsăturile importante (reflectate în alegerea avatarului, ținută etc.), relația cu protagonistul (evidențiată prin prezentarea verbalizată, de exemplu), momentele subiectului. Prezentarea multimedia a avatarurilor poate conduce la identificarea crochiului personajelor din basm, la ilustrarea momentelor subiectului și implică: abilități de lectură, gândirea critică și creatoare, persuadarea și colaborarea în echipă.
Accesări: 1.116
Contribuitor: Ana-Maria Zăloagă - Colegul Tehnic Miron Costin, Roman (Neamț) (2018)
Alte activități pentru: Limba şi literatura română Clasa a IX-a
Alte activități care utilizează: Voki
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.