Digitaledu
Situații de învățare cu instrumente digitale și resurse educaționale deschise

Digitaledu

Situații de învățare cu instrumente digitale și resurse educaționale deschise

  • Idei de activități
  • Resurse educaționale deschise
  • Platforme educaționale
  • Aplicații educaționale
  • Despre
Informatică > Clasa a XI-a >

Bordarea matricei în C++: Tehnici și aplicații practice (Suită de activități)

Autor: Mariana Ivan - Liceul Teoretic Mircea Eliade, Galați (Galaţi)

Descriere:

Fișa de lucru interactivă este concepută pentru a structura algoritmii de prelucrare a tablourilor bidimensionale, având ca scop bordarea matricei în C++ prin tehnici și aplicații practice. Bordarea unei matrice presupune extinderea sau transformarea matricei originale într-o matrice bordată, respectând colțurile și laturile acesteia. Programele bordarează o matrice cu elemente identice pe toate laturile sau implementează borduri personalizate pe fiecare latură sau colț, de exemplu:

Bordarea primei linii cu suma elementelor din fiecare coloană Bordarea primei coloane cu valorile maxime din fiecare rând Bordarea ultimei linii cu valorile minime din fiecare coloană Bordarea primei și ultimei coloane cu indexul liniei curente Setarea unei valori specifice la colțul din stânga-jos.

Feedback-ul vizual, colorat în roșu sau verde, este utilizat pentru a motiva și ghida elevii în procesul de învățare. Elevii vor completa liniile de cod lipsă, pe baza întrebărilor prezente la sfârșitul fiecărui program, iar în laboratorul de informatică vor implementa programele propuse. Exercițiul aprofundează și tehnicile de scriere și afișare în fișiere, astfel încât efectul de bordare a matricei să fie cât mai clar.

Scopul este ca elevii să dobândească competențe de bordare a unei matrici pe toate laturile sau pe anumite laturi, să realizeze bordura atât din valori fixe, cât și din valori variabile, obținute din parcurgerea pe linie sau pe coloană aplicând algoritmi elementari de: sumă, de maxim, de minim.

 

Tipul resursei: Suită de activități
Limba resursei: Română

Nivelul: Clasa a XI-a
Disciplina: Informatică

Competență generală: 1. Identificarea datelor care intervin într-o problemă şi aplicarea algoritmilor fundamentali de prelucrare a acestora
Competența specifică vizată prioritar: 1.1. Analizarea unei probleme în scopul identificării datelor necesare şi alegerea modalităţilor adecvate de structurare a datelor care intervin într-o problemă


Legătura web către resursă: https://learningapps.org/36154505
Accesări: 423

Propunător: Mariana Ivan - Liceul Teoretic Mircea Eliade, Galați (Galaţi)
Data validării: 23 iunie 2024

Căutare avansată



Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.

Semnalați o modificare necesară.
Digitaledu

Educație digitală cu aplicații, platforme și resurse educaționale deschise (RED)
Mijloc de învățământ pentru utilizare în sistemul de învățământ
Omologat selectiv de Ministerul Educației

Semnalați o modificare necesară.

« »

 

Prenume și nume:

E-mail:

Vă rugăm să descrieți modificarea propusă:


Anulează Trimite