Sarcina de lucru pentru elevi:
1) Plecând de la comedia O scrisoare pierdută scrisă de I.L. Caragiale și utilizând aplicația Voki, veți crea câte un avatar pentru toate personajele din text, respectând toate elementele de prosopografie (portretul fizic), dar și pe cele morale (etopee). Avatarele voastre trebuie să intuiască un complex de trăsături cât mai apropiat de cel din opera literară.
2) Fiecare elev va afișa avatarele pe care le-a creat în avizierul școlar virtual, fără să numească personajele reprezentate. Luând în considerare elementele din opera literară, toți ceilalți colegi își vor exprima opinia în legătură cu acestea, încercând să stabilească identitatea personajelor – în clasă, ora următoare.
3) Veți constitui un sondaj de opinie, utilizând aplicația Doodle, prin intermediul căruia veți vota cel mai reușit și cel mai creativ avar pentru fiecare personaj.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
Să identifice elementele de caracterizare atât directă (de tip fizic și moral), cât și indirectă.
Să deducă, din trăsăturile morale, indicii asupra aspectului fizic, realizând deducții în cazul personajelor a căror trăsături de ordin fizic nu sunt atât de evidente.
Să proiecteze/ să ilustreze textul scris într-unul vizual.
Să evalueze avatarele personajelor operei, în funcție de felul în care acestea sunt reliefate în textul operei.
Tip de activitate: Temă pentru acasă
Sarcina de lucru se va realiza: Individual
Modul probabil de desfășurare a activității:
Fiecare elev va lucra acasă, în mod individual. Exercițiul va pleca de la o lectură foarte atentă a textului în format fizic, prin intermediul căruia se vor urmări elementele de caracterizare pentru fiecare personaj al operei literare O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale. Elevul trebuie să selecteze informația și să-și ia notițe, identificând nu doar trăsăturile fizice (prosopografie), cât și cele morale (etopee) pentru ca portretele virtuale să corespundă cât mai mult cu cele desprinse din textul scris. Așadar, fiecare va crea câte un avatar, utilizând aplicația Voki, prin logarea la propriul cont (https://www.voki.com/site/create), pentru fiecare dintre personajele din comedie. Rezultatele se vor publica pe avizierul virtual al clasei, pe Lino. Toți elevii vor vota cele mai reușite avatare. În cadrul orei următoare, profesorul va face observații în legătură cu aceste avatare și corespondența lor cu textul lui Caragiale.
Accesări: 1.160
Contribuitor: Daria Tofan - Facultatea de Litere (2018)
Alte activități pentru: Limba şi literatura română Clasa a X-a
Alte activități care utilizează: Voki Lino Doodle
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.