Sarcina de lucru pentru elevi:
Folosind aplicația Mindmeister.com, profesorul inițiază harta conceptuală cu tema centrală, „Unde electromagnetice”, din care derivă 7 casete de culoare diferită, corespunzând celor 7 tipuri de unde (7 cuvinte cheie): unde radio, microunde, radiația infraroșie, radiația vizibilă, radiația ultravioletă, radiația Roentgen și radiația gama.
Instrucțiuni pentru elevi:
1. Pentru a realiza în colaborare diagrama cu tema: „Unde electromagnetice”, vă veți împărți în 7 grupe de câte 4 elevi.
2. Prin tragere la sorți, fiecare grupă va primi unul dintre cele 7 cuvinte cheie.
3. Pentru tipul de undă electromagnetică pe care ați primit-o spre investigare, va trebui să identificați: domeniul de frecvență, domeniul lungimilor de undă, surse/ modul de producere și aplicațiile corespunzătoare. Fiecare grupă va folosi o singură culoare pentru casetele derivate, culoarea corespunzătoare casetei în care se află cuvântul cheie.
4. Timp de lucru: 20 minute.
5. Fiecare grupă va avea la dispoziție 3 minute pentru prezentarea produsului.
6. Pentru evaluare, se va avea în vedere: conținutul științific, prezentarea grafică și orală, încadrarea în timp.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
Să clasifice undele electromagnetice în funcție de diferite criterii (frecvență/ lungime de undă, sursă).
Să identifice în practică sursele de unde electromagnetice și modalitățile de producere a undelor electromagnetice.
Să identifice în practică aplicațiile științifice și tehnice ale undelor electromagnetice.
Tip de activitate: Activitate în clasă
Sarcina de lucru se va realiza: În colaborare
Modul probabil de desfășurare a activității:
În cadrul fiecărei grupe, elevii își vor împărți sarcinile de lucru: 2 elevi se vor ocupa de identificarea domeniului de frecvență/ lungime de undă și de surse/ modul de producere al undelor, ceilalți 2 elevi vor identifica aplicațiile corespunzătoare. Materialele folosite în investigație vor fi manualul și Internetul. Pentru o ilustrarea cât mai atractivă, elevii vor încărca diferite formate - text, imagine, video în porțiunea de diagramă pe care o construiesc, pe aplicația Mindmeister inițiată de profesor. În final, aceștia trebuie să selecteze conținutul de maximă importanță, care să suscite interesul colegilor, pentru a nu depăși cele 3 minute alocate prezentării. Tema pentru acasă va consta în posibilitatea completării diagramei concepute în clasă.
Accesări: 1.079
Contribuitor: Mădălina Alexandru - Colegiul Tehnic Edmond Nicolau, Focșani (Vrancea) (2021)
Alte activități pentru: Fizică Clasa a XI-a
Alte activități care utilizează: Mindmeister
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.