Sarcina de lucru pentru elevi:
(Acest exercițiu ar fi efectuat după consolidarea informațiile teoretice privind argumentarea opiniilor, conținut regăsit la materia „Gândire critică și drepturile copilului” în clasa a 5-a)
Acum că am terminat partea teoretică, nu mai rămâne decât să facem exerciții. Cea mai bună metodă pentru a vă exersa abilitățile de gândire critică este dezbaterea. Pentru ora viitoare, 4 dintre voi vor dezbate, în echipe de câte 2, următoarea problemă: „Care dintre următoarele dimensiuni din Minecraft este mai bună: Overworld sau Nether?”
Pentru a vă pregăti de dezbatere, membrii celor 2 echipe trebuie să exploreze dimensiunile din joc și să își pregătească argumentele ca o adevărată echipă. Asta este tot ce aveți de făcut pentru activitate, să vă jucați. La următoarea oră de curs, cele 2 echipe vor veni în fața clasei și își vor expune propriile argumente pro pentru opțiunea pe care o au și argumentele contra celeilalte dimensiuni.
Cei care nu participă formal la dezbatere vor trebui să fie atenți la argumentația fiecăruia și să le pună întrebări adecvate, ca la final să voteze pentru echipa pe care o consideră mai convingătoare.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
1. Să formuleze un punct de vedere personal.
2. Să identifice puncte forte și puncte slabe cu privire la cele 2 variante de dezbatere.
3. Să argumenteze punctul de vedere personal folosind dovezi.
4. Să formuleze întrebări de dezbatere adecvate.
Tip de activitate: Temă pentru acasă
Sarcina de lucru se va realiza: În colaborare
Modul probabil de desfășurare a activității:
Minecraft este un joc popular în rândul tinerilor și este potrivit pentru copii, având în vedere că nu are imagini grafice sau conținut inadecvat. Este un joc care duce utilizatorul într-o călătorie de a căuta materiale pentru construcția diferitelor utilități, de la un pat și o casă până la unelte și biblioteci, cu obiectivul final de a răpune un dragon. Mă aștept ca elevii care participă la dezbatere să fie familiarizați cu jocul Minecraft și să aibă posibilitatea de a-l juca. Dacă nu au posibilitatea, se poate alege alt joc, fiindcă importantă este componenta de argumentare. Mă aștept ca participanții la dezbatere să se întâlnească online „la joc” și să exploreze ambele dimensiuni (Nether și Overworld) în mod natural, în joacă. Elevii vor petrece minim 15 minute în fiecare dimensiune (depinde cât de des se joacă, întrucât un jucător frecvent poate petrece multiple ore în fiecare dimensiune într-o săptămână, dar 15 minute este un minim care trece natural, pentru orice jucător de Minecraft). La dezbatere, elevii vor veni cu discursuri de câte 1 minut, în care expun propriile argumente și în care desfac argumentele celeilalte echipe. Ceilalți copii vor pune întrebări. Scopul exercițiului este de a folosi jocul Minecraft (sau alt joc), pe care petrec mult timp liber, pentru a le forma deprinderea de a identifica probleme, greșeli sau puncte tari și a putea formula opinii și argumente conform experienței fiecăruia. Exercițiul de dezbaterea se poate utiliza și fără a folosi tehnologia, dar jocurile pot oferi niște teme excelente de dezbatere pentru copii.
Accesări: 16
Contribuitor: Daniel-Andrei Constantin - Facultatea de Științe Politice (2025)
Alte activități pentru: Ştiinţe socio-umane Cultură civică Clasa a V-a
Alte activități care utilizează: Minecraft
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.