Sarcina de lucru pentru elevi:
Apreciați validitatea/ nevaliditatea silogismelor din următorul document: http://tiny.cc/silogismvenn (este linkul la un document colaborativ Google postat online de profesor), împreună cu colegii voștri de echipă.
Urmăriți individual prezentarea metodei de verificare prin diagrame VENN, pe care o găsiți la următoarea adresă: app.fishbole.io/p/EmiXbrkGO și, discutând cu colegii voștri aplicați cu atenție principiile de verificare prezentate. Prezentarea este structurată pe subcapitole și puteți relua, secvențial, aspectele pe care nu le-ați înțeles la prima audiție.
Folosiți, de asemenea, cu încredere, chatul din google docs pentru comunicarea în cadrul echipei și nu ezitați să cereți ajutorul profesorului atunci când întâmpinați dificultăți.
Pentru rezolvarea temei, aveți la dispoziție o săptămână.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
O1. Să identifice structura unui argument, a elementelor componente şi a relaţiilor dintre acestea (termeni, propoziţii, raţionamente), aplicând principiile de rezolvare din https://app.fishbole.io/p/EmiXbrkGO și pe baza colaborării de grup. Obiectivul se consideră atins dacă fiecare elev are o contribuție semnificativă (30% – măsurată pe baza operațiilor înregistrate de docs în history.
O2. Să explice corectitudinea/ incorectitudinea unui argument pe baza aplicării metodei de verificare prin diagrame VENN precizând, pentru fiecare argument în parte modul de reprezentare a premiselor. Obiectivul este considerat atins dacă fiecare elev poate verifica integral cel puțin unul dintre cele 5 silogisme (parcurgând fiecare pas al algoritmului).
Tip de activitate: Temă pentru acasă
Sarcina de lucru se va realiza: În colaborare
Modul probabil de desfășurare a activității:
Elevii vor fi împărțiți în grupe de câte 3, pe baza unui criteriu aleatoriu (poziția din catalog - din 3 în 3). Fiecare elev va urmări, în mod individual, prezentarea realizată de profesor la următoarea adresă: https://app.fishbole.io/p/EmiXbrkGO pentru a deprinde pașii de aplicare a metodei de verificare prin diagrame VENN. După audiția individuală, grupele vor lucra împreună asupra unui document (http://tiny.cc/silogismvenn) pentru a stabili corectitudinea silogismelor prezentate în document. Elevii vor discuta între ei pe chat, vor realiza diagramele în google drawing sau vor insera fotografii cu diagramele realizate pe caiet. Obiectivul se consideră atins dacă fiecare elev a avut o contribuție de cel puțin 30% la rezolvarea temei (criteriu măsurabil pe baza înregistrărilor din istoricul documentului) și dacă poate verifica integral cel puțin unul dintre cele 5 silogisme (parcurgând fiecare pas al algoritmului). După finalizarea temei (o săptămână) fiecare echipă va primi o o grilă de corectare și varianta rezolvată, pe baza cărora vor aprecia, încrucișat, gradul de corectitudine al sarcinii rezolvate de o altă echipă. Pentru aprecierea cu note se va avea în vedere și gradul de interacțiune al grupului și de gradul de colaborare în evaluarea lucrărilor celorlalte echipe.
Accesări: 1.047
Contribuitor: Carmen Rădulescu - Colegiul Economic Ion Ghica, Târgoviște (Dâmbovița) (2020)
Alte activități pentru: Logică Clasa a IX-a
Alte activități care utilizează: jocuri Google Docs
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.