Sarcina de lucru pentru elevi:
Sarcina de lucru pentru elevi: lucru în echipe, conform tipului de inteligență dominant (teoria inteligențelor multiple), cu scopul creării unor produse originale și încărcarea lor în documentul comun (colaborativ, online).
Echipa lingviștilor (inteligența verbal-lingvistică)
Ce mesaj(e) i-ar trimite hangiul Ghiță soției sale, dacă ar fi ajuns la închisoare? Imaginați un schimb de scrisori între cei doi soți. Folosiți în aceste mesaje ZECE termeni/ sintagme din text. Marcați aceste citate în text prin subliniere, scriere cu caractere diferite, nuanțare etc. Realizați prezentarea schimbului de scrisori într-o manieră originală, creativă, folosind o aplicație digitală la alegere.
Echipa geografilor (inteligența existențială din perspectiva geografică)
Realizați o hartă a elementelor de topos regăsite în nuvela psihologică Moara cu noroc. Căutați pe internet cel puțin câte DOUĂ curiozități despre aceste localități/ spații de desfășurare a acțiunii. Realizați propria hartă, pe care o veți prezenta colegilor cu ajutorul unei aplicații digitale, la alegere.
Echipa matematicienilor (inteligența logico-matematică)
Calculați, în procente, sumele adunate de Ghiță și familia sa după stabilirea la Moara cu noroc. Creați o problemă folosind date matematice identificate în text cu privire la câștigul obșinut de Ghiță. Ce sume ar fi adunat dacă ar fi reușit să rămână la moară timp de trei ani, cât și-a propus inițial?
Echipa istoricilor (inteligența existențială din perspectiva istorică)
Căutați informații cu privire la:
Legislația privind căsătoria și divorțul la finalul sec. al XIX-lea;
Legislația privind pedeapsa pentru înșelătorie și/sau crimă la finalul sec. al XIX-lea.
Corelați aceste informații cu datele din text și analizați posibilitățile personajelor de a se salva/ de a putea fi apărate. Construiți un mini-proces în care să salvați/ să acuzați un personaj, la alegere.
Echipa internauților (inteligența vizual-spațială, inteligența corporal-kinestezică)
Căutați resurse audio/ video/ cinematografice/ picturale/ teatrale privind dezvoltarea/ evoluția hanului în spațiul românesc, ca spațiu al întâlnirii drumeților, ca topos magic sau ca loc al încheierii unor afaceri.
Selectați fragmente video/ prezentări Youtube semnificative pentru mesajul nuvelei Moara cu noroc.
Creați un colaj video cu aceste informații, folosind, la alegere, o aplicație digitală.
Prezentați rezultatul întregii clase.
Echipa jurnaliștilor (inteligența intrapersonală și interpersonală)
La psiholog. Creați o întâlnire imaginară a lui Ghiță împreună cu Ana la psiholog. Imaginați un schimb de replici în care să evidențiați lipsa de comunicare a celor doi soți și consecințele la care duce aceasta.
Folosiți minimum zece secvențe din textul-suport. Interpretați cât mai original această întâlnire.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
O1: să identifice cel puțin zece secvențe semnificative pentru caracterizarea a două personaje din nuvela „Moara cu noroc”;
O2: să realizeze o listă cu cel puțin cinci toponime prezente în nuvela psihologică „Moara cu noroc” de Ioan Slavici;
O3: să citească pasajele referitoare la câștigul familiei și să propună sumele câștigate săptămânal/ lunar și să creeze două probleme de matematică;
O4: găsească informații din Codul civil cu privire la desfacerea căsătoriei și să utilizeze cel puțin cinci date pentru a realiza un mini-proces literar;
O5: să caute trei resurse diferite (fotografice, cinematografice, muzicale) și să le integreze într-o prezentare despre evoluția hanului în spațiul românesc;
O6: să extragă minimum zece secvențe din textul-suport și să le utilizeze într-o situație de comunicare în cadrul unei vizite imaginare la psiholog a personajelor;
Tip de activitate: Temă pentru acasă
Sarcina de lucru se va realiza: În colaborare
Modul probabil de desfășurare a activității:
Elevii vor lucra în echipe pe parcursul unei săptămâni, vor avea discuții zilnice cu privire la crearea produsului final (se va ține un jurnal al întâlnirilor), vor negocia și vor îndeplini sarcina de lucru specifică. La finalul prezentărilor, fiecare elev va alege echipa preferată, în funcție de criteriile de evaluare menționate de profesor la începutul activității. Astfel se realizează interevaluarea.
Accesări: 29
Contribuitor: Claudia Stan - Colegiul Economic Ion Ghica, Bacău (2025)
Alte activități pentru: Limba şi literatura română Clasa a XI-a
Alte activități care utilizează: vision board telefonul mobil Google Docs
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.