Sarcina de lucru pentru elevi:
Sarcină de lucru:
1 Citiți fișa de documentare și fișa de lucru pe avizierul on-line (https://padlet.com/danielapalcuie/Bookmarks)
2. Completați fișa de lucru și încărcați-o pe classroom.google.com
3. Pentru una dintre posibilitățile de a demara o activitate economică creează un avatar virtual, folosind resursele virtuale cunoscute (voki.com)
4. Încărcați avatarul și fișa de lucru pe classroom.google.com, pentru a putea fi evaluate
Fișă de documentare
Practica a dovedit, în mediu profesional, că succesul unei afaceri nu este condiționat de faptul că aceasta are la bază o idee nouă și originală. Nu există formule magice pentru obținerea ideilor de afaceri. Adoptarea unei decizii finale în alegerea ideii de afaceri presupune luarea în considerare a unor cerințe precum:
• nivelul capitalului necesar
• flexibilitatea programului de lucru
• posibilitatea lucrului la domiciliu
• nivelul profitului
• spațiile și dotările necesare
• nivelul riscului
• interesul și satisfacția
Pentru a realiza o diferențiere între mai multe idei de afaceri, în vederea optării asupra uneia dintre ele, se pot acorda note de la 1 la 10 fiecăreia din cerințele menționate mai sus și calcula un punctaj general aferent fiecărei variante. Succesul afacerii depinde de capacitatea de a identifica cererile reale ale clienților precum și oportunitățile pe care le prezintă pentru întreprinzător aceste cereri şi de posibilitatea de a le satisface în condiții cât mai profitabile.
Un mod de a studia activitatea economică constă în studierea dorințelor și alegerilor pe care le fac oamenii. Creșterea veniturilor atrage după sine orientarea, dorința pentru produse și servicii mai bune. Nevoia de bani este determinată de consum, în cazul populației, și de dorința de a iniția sau continua o afacere, în cazul întreprinzătorilor.
Piața oferă extrem de multe oportunități de afaceri, existând numeroase domenii în care cererea este satisfăcută în mică măsură. Inițierea unei afaceri poate avea la baza o idee originală ca, de exemplu, aplicarea unei noi tehnologii preluată din reviste de specialitate, sau implementarea de noi aplicații ale unor tehnologii deja existente, prin achiziționarea de brevete, invenții, identificarea unor noi consumatori sau a noi canale de distribuție, sau descoperirea existenței unor piețe pe care cererea nu este satisfăcută în mod corespunzător, fie din punct de vedere cantitativ, fie din punct de vedere calitativ.
Individual, întreprinderea, ca şi societatea în ansamblu – sumă a factorilor economici, tehnici şi tehnologici, demografici, socio-culturali, pentru dezvoltarea sa are nevoie de diverse bunuri şi servicii. Acestea pot fi asigurate prin producţia proprie sau prin achiziţionare. Din acest punct de vedere, datorită unor nevoi din ce în ce mai mari şi mai diversificate, achiziţionarea se face prin actul de cumpărare existând producători specializaţi care asigură necesarul acestor întreprinderi. Specializarea în producerea anumitor bunuri şi servicii determină, în mod logic apariţia întreprinderii în care are loc unirea dintre ştiinţa de „a face” (omul) cu mijloacele materiale şi financiare necesare. Prezentarea întreprinderii, ca organizaţie respectând anumite cerinţe organizatorice, economice şi juridice, are drept scop satisfacerea unei cereri pe piaţă, şi se impune a fi realizată în contextul mediului politico-economic în care acesta funcţionează. Argumentarea unei asemenea poziţii constă în faptul că modul intern de organizare şi funcţionare va fi diferit la o întreprindere de la sfârşitul secolului XX prin comparaţie cu una de la începutul secolului, după cum va fi diferit la o întreprindere mică în raport cu una mare.
Odată cu diversificarea cererii are loc şi o diversificare a ofertei. Rezultă că va fi mai competitivă firma care intuieşte mai bine evoluţia economică, tehnologică şi politică. Aceasta înseamnă că principalele categorii de risc :
• risc economic este dat de modificarea rapidă a condiţiilor economice şi presupune o activitate permanentă de anticipare a evoluţiei mediului economic
• risc tehnologic este determinat de faptul că se solicită valori financiare foarte mari în tehnologii şi care nu pot fi întotdeauna recuperate, astfel evoluţia firmei fiind complet compromisă
• risc politic trebuie înţeles ca un risc al unor acţiuni politice propriu-zise, dar şi în sensul de politici economice.
Diminuarea riscului necesită forme specifice de organizare ca şi strategii şi metode de management adecvate. Firmele îşi propun, din ce în ce mai des obiective de creştere a competitivităţii.
Lansarea unei noi afaceri reprezintă punerea în practică a unui nou concept, propriu, ceea ce presupune determinarea şanselor de reuşită printr-un proces de evaluare a afacerii. Acest tip de analiză vizează evaluarea resurselor umane şi materiale a surselor de finanţare, competenţa resurselor umane şi facilitarea accesului la informaţii. Identificarea şanselor şi riscurilor generate de iniţierea noii afaceri prin prisma competitivităţii sunt elementele principale în acest caz.
Demararea unei noi afaceri prezintă o serie de avantaje şi dezavantaje:
Avantaje
• accesul la tehnologi noi şi performante
• implementarea unui sistem de conducere şi organizare a activităţii
• selecţia şi trainingul forţei de muncă necesare
Dezavantaje
• lipsa experienţei întreprinzătorului
• eforturi în atragerea resurselor financiare şi materiale necesare
• inexistenta unei poziţii stabile pe sectorul de piaţă
Pentru demararea unei afaceri profitabile prin preluarea unei afaceri existente este esenţial acceptul băncilor pentru a se garanta menţinerea liniei de credit şi încheierea unui eventual „agreement” cu proprietarul anterior, prin care acesta să-şi asume angajamentul de a nu începe o nouă afacere similară în anumite limite geografice şi de timp, pentru a evita un eventual concurent.
Decizia de preluare şi dezvoltare a unei afaceri impune prudenţa printr-o analiză complexă şi realistă a avantajelor şi dezavantajelor specifice.
Avantaje
• relaţii stabile cu furnizorii, clienţii, băncile
• existenţa mijloacelor de producţie
• experienţa profesională a personalului
Dezavantaje
• restricţionarea liniilor de credit datorită întârzierilor de plată
• echipament uzat moral şi fizic
• număr de personal supradimensionat faţă de necesităţile întreprinzătorului
În lansarea de noi produse şi servicii apar dificultăţi în realizarea planificării financiare şi de marketing deoarece este necesară influenţa asupra modificării comportamentului cumpărătorilor pentru orientarea spre noi produse sau servicii. În acest context apare tendinţa întreprinzătorului de a se orienta spre franciză, deoarece sistemul oferă un serviciu sau produs deja existent pe piaţă şi poziţionat în obiceiurile de cumpărare ale clienţilor.
Franciza se defineşte ca formă de cooperare contractuală între un francizor şi un francizat (persoane fizice sau persoane juridice, independente din punct de vedere financiar), prin care Francizorul, contra unei taxe de intrare în franciză -drept de intrare- şi a unei taxe anuale raportat la cifra de afaceri -redevenţă-, acordă Francizatului dreptul de comercializare a bunurilor şi serviciilor folosind marca, numele, magazinele puternic personalizate, sistemele publicitare proprii, know-how-ul francizorului.
Avantaje
• oferta originală şi specifică
• tehnici,comerciale experimentate şi controlate
• asistenţă şi pregătire de management
Dezavantaje
• existenţa de restricţii în vânzarea francizei
• costul produselor sau serviciilor furnizate de franciză poate fi prea mare
• natura şi costurile asistenţei de management şi publicitate asigurate de francizor
Analizând avantajele şi dezavantajele celor 3 variante întreprinzătorul trebuie să hotărască care dintre ele se potriveşte cel mai bine obiectivelor, abilităţilor şi calificării sale, disponibilităţilor de capital şi oportunităţilor identificate
Completați – FIȘĂ DE LUCRU
1.Enumerați posibilitățile de a demara activități economice?
2. Identificați avantajele în cele două situații
Inițierea unei afaceri noi ______________________________________________________
__________________________________________________________________________
Preluarea unei afaceri ________________________________________________________
__________________________________________________________________________
3. Identificați dezavantajele în cele două situații
Inițierea unei afaceri noi ______________________________________________________
__________________________________________________________________________
Preluarea unei afaceri ________________________________________________________
__________________________________________________________________________
4. Dacă există alternative la cumpărarea unei afaceri, care sunt?
5. Diferențiați tipurile de franciză ?
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
Să prezinte modalitatea de a demara o afacere
Să argumenteze avantajele și dezavantajele posibilităților de a desfășura activități economice
Să explice cu cuvinte proprii conceptul de franciză
Să diferențieze diferite tipuri de decizii
Să definească planul de afaceri
Să enumere elementele componente ale planului de afaceri
Să realizeze planul de afaceri după un model prestabilit
Să utilizeze resurse virtuale cunoscute (pentru documentare, pentru realizarea sarcinilor)
Tip de activitate: Temă pentru acasă
Sarcina de lucru se va realiza: Individual
Modul probabil de desfășurare a activității:
Elevii folosesc resurse virtuale. Ei trebuie să dispună de calculator (configurație minimă) și acces internet. Citesc fisa de documentare (padlet.com). Descarcă fișa de lucru (padlet.com). Completează fișa de lucru. Realizează un avatar cu cerința impusă (voki.com). Încarcă tema pe classroom.google.com. Timp de lucru: 2 săptămâni (1oră/ săptămână).
Accesări: 1.007
Alte activități pentru: Educaţie antreprenorială Clasa a X-a
Alte activități care utilizează: Voki Google Classroom
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.