Sarcina de lucru pentru elevi:
Sarcină de lucru:
1 Citiți fișa de documentare pe avizierul on-line https://padlet.com/danielapalcuie/Bookmarks
2. Realizați un pliant pentru promovarea produselor în care să folosiți resurse virtuale cunoscute (https://wordart.com)
3. Salvați pliantul în https://classroom.google.com/ , în Teme, pentru a putea fi evaluat.
Fișă documentare
Visul de a avea propria afacere este unul care se regăsește în gândurile fiecăruia din noi, însa după ce au fost puse bazele ei, cum o promovam?
Care metode sunt cele mai eficiente pentru a atrage atenția clienților sau potențialilor parteneri de afaceri fără a costa prea mult?
Mai jos vom încerca sa prezentam succint câteva dintre metodele promițătoare pentru promovarea afacerii unui proaspăt antreprenor.
Folosește fiecare hârtie, document, în orice format, fizic sau electronic ca mijloc pentru promovarea afacerii. Dacă întreprinzătorul are carte de vizita, este un pas bun. Astfel își poate lasă cartea de vizita fiecărei persoane cu care intra în contact. Aceste cărți de vizita trebuie sa fie și ele cu un mesaj care sa atragă atenția asupra afacerii, un logo, un slogan, orice. Folosește pliante în care să promovezi produsele firmei.
Fiecare document trimis în numele firmei, trebuie sa conțină un antet, precum și sloganul, logo-ul și datele de contact ale firmei.
Scrierea articolelor cu subiecte legate de propria afacere. Ideal ar fi ca articolele despre afacere, cu referire la activitatea desfășurată sau chiar angajați, sa fie publicate în format fizic sau electronic de către publicații de specialitate. Nici cele locale cu caracter general, însă, nu sunt de evitat. Orice publicitate este publicitate binevenita.
Trimiterea comunicatelor de presa. Aceasta metoda este una excelenta pentru a face cunoscuta afacerea și evenimentele demne de luat în considerare de public. Este important ca informațiile transmise sa fie folositoare pentru clientela sau parteneri. Informațiile care se pretează unei astfel de promovări: lansarea unor noi produse, sponsorizări, organizarea unor evenimente, tot ce ar putea pune într-o lumina pozitiva afacerea.
Social Media. Deja este cunoscut faptul ca Facebook-ul, YouTube-ul, Twitter-ul, tik-tok și alte rețele de socializare au invadat viața de zi cu zi a tot mai multor persoane. Fiecare persoana, fizica sau juridica, are un cont pe cel puțin unul din aceste site-uri de socializare. Recomandările de pagini, pagini de prezentare, promoții, concursuri, și altele, sunt metode fără cost de a promova o afacere.
Obiecte promoționale de dăruit. Nimeni nu refuza un cadou gratuit, oricât de mic ar fi acesta, fie un discount, fie un pix, un calendar. Dacă spre exemplu, în apropierea unui magazin, unor potențiali clienți le este oferita posibilitatea de a primi un cadou dacă vizitează locația, nu ii va costa nimic sa treacă pragul magazinului. Exista posibilitatea ca un produs, o oferta, sa le atragă atenția și sa se intereseze mai departe de cadoul primit.
Prezentări publice. Dacă este vorba de conferințe, lansări de publicații, dezbateri, seminarii, nu trebuie sa se piardă oportunitatea de a tine un speech prin care sa se promoveze cumva, sau doar sa amintească de afacerea deținută. Este un mediu propice de a lua contact cu persoane din domeniul afacerilor cu care s-ar putea colabora.
În concluzie, o strategie de marketing este esențială în succesul unei afaceri, fie ea mica, medie sau mare. Totul este ca promovarea sa fie creativa și cât mai atractiva pentru toate categoriile de potențiali clienți sau parteneri.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
Utilizarea adecvată a conceptelor specifice antreprenoriatului
Identificarea prevederilor legislative referitoare la activitatea antreprenorială
Utilizarea unor instrumente adecvate pentru studierea fenomenelor specifice diferitelor pieţe
Identificarea oportunităţilor pieţei
Evaluarea schimbărilor şi a tendinţelor care intervin în mediul de afaceri
Utilizarea adecvată şi eficientă a resurselor, în funcţie de caracteristicele mediului economico-social
Evaluarea posibilităţilor de derulare a unei afaceri proprii și profitabile, luând în considerare interesele comunităţii
Utilizează resurse virtuale cunoscute ( pentru documentare, pentru realizarea sarcinilor)
Tip de activitate: Activitate în clasă
Sarcina de lucru se va realiza: În colaborare
Modul probabil de desfășurare a activității:
Activitate se va desfășura pe grupe (3-4 elevi), într-un laborator de informatică. Elevii folosesc resurse virtuale. Ei trebuie să dispună de calculator (configurație minimă) și acces internet. Citesc fisa de documentare (https://padlet.com/). Realizează un pliant (https://wordart.com). Încarcă tema individual, pentru a putea fi evaluată pe (https://classroom.google.com/). Este o activitate care se desfășoară în colaborare, dezvoltă capacitatea de comunicare a elevilor, de lucru în echipă, de folosire a resurselor virtuale. Activitatea se desfășoară în echipe, dar se încarcă individual în teme pe Classroom, urmând ca ora următoare să evaluăm fiecare pliant, și să-l notăm. Timp de lucru 1 oră realizare/ o oră evaluare în clasă.
Accesări: 1.263
Alte activități pentru: Educaţie antreprenorială Clasa a X-a
Alte activități care utilizează: WordArt Google Classroom
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.