Descriere:
Resursa „Proverbe românești” aduce într-o formă interactivă o colecție de expresii tradiționale din folclorul românesc, transmise din generație în generație, care exprimă în mod concis înțelepciunea populară.
Se adresează elevilor, pentru învățarea expresiilor idiomatice și înțelegerii culturii române. Profesorii o pot folosi ca material didactic auxiliar pentru lecții de limba română sau cultură generală. Părinții care doresc să le transmită copiilor valori și învățături într-un mod accesibil o pot accesa de asemenea.
Activitatea promovează cultura românească și păstrează vie tradiția orală, dezvoltă gândirea critică prin interpretarea sensurilor figurative, îmbogățește vocabularul și exprimarea elevilor, poate fi folosită ca instrument de reflecție morală și educativă.
Resursa este accesibilă, ușor de folosit și versatilă în contexte educaționale sau informale, poate fi integrată în activități creative (crearea de povestiri pe baza unui proverb, dezbateri, desen, teatru etc.), stimulează curiozitatea lingvistică și conectarea cu valorile tradiționale. Este o resursă ludică prin jocurile de asociere proverbe-situații, prin ghicitul continuării unui proverb și prin aplicații educaționale interactive cu niveluri, scoruri și provocări.
Tipul resursei: Joc didactic
Limba resursei: Română
Nivelul: Clasa pregătitoare
Disciplina: Comunicare în limba română
Competență generală: 3. Receptarea unei varietăţi de mesaje scrise, în contexte de comunicare cunoscute
Competența specifică vizată prioritar: 3.1.. Recunoaşterea unor cuvinte uzuale, din universul apropiat, scrise cu litere mari şi mici de tipar
Legătura web către resursă: https://learningapps.org/38650899
Accesări: 5
Propunător: Minodora Ungureanu - Liceul Teoretic Callatis, Mangalia (Constanţa)
Data validării: 11 mai 2025
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.