Sarcina de lucru pentru elevi:
Dragii mei elevi, aveți de analizat consumul de energie electrică al familiilor voastre pentru o perioadă de timp și să descoperiți cum matematica vă ajută să fiți mai eficienți și să economisiți resurse. Aveți la dispoziție o săptămână în care veți lucra 1-2 ore în total, împărțite pe durata săptămânii.
În fiecare seară, rugați un părinte să vă ajute să citiți consumul de energie de pe contorul (inteligent) al casei voastre. Notați valorile pe hârtie, cât și numărul de ore în care ați folosit cel mai mare consumator de energie din casă în ziua respectivă. Nu uitați să vă uitați la unitatea de măsură!
Deschideți un program precum Excel sau Google Sheets și creați un tabel cu coloanele: ziua, index contor început zi, index contor sfârșit zi, consum zilnic, aparat principal folosit, timp de utilizare aparat (ore).
Calculați consumul total de energie pe parcursul celor 5 zile și calculați consumul mediu zilnic de energie.
Folosind datele din tabel, realizați un grafic cu bare care să arate consumul zilnic de energie.
Realizați un grafic cu puncte, unde pe axa orizontală veți pune timpul de utilizare al aparatului principal, iar pe axa verticală veți pune consumul zilnic total de energie.
Scrieți un scurt raport de 10 – 15 rânduri în Word.
Fișierele Excel și Word le trimiteți pe email.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
Dragii mei elevi, aveți de analizat consumul de energie electrică al familiilor voastre pentru o perioadă de timp și să descoperiți cum matematica vă ajută să fiți mai eficienți și să economisiți resurse. Aveți la dispoziție o săptămână în care veți lucra 1-2 ore în total, împărțite pe durata săptămânii. În fiecare seară, rugați un …
Tip de activitate: Temă pentru acasă
Sarcina de lucru se va realiza: Individual
Modul probabil de desfășurare a activității:
Elevii vor aborda această sarcină în mai multe etape, majoritatea desfășurându-se individual, acasă: - elevii vor discuta cu părinții pentru a înțelege cum funcționează contorul de energie și cum se citesc valorile. Această etapă îi conectează la realitatea practică a conceptelor matematice; - elevii vor învăța să folosească funcții de bază într-un software de calcul tabelar (adunare, scădere, calculul mediei); - prin crearea graficelor, elevii vor trece de la numere la reprezentări vizuale. Utilizarea uneltelor de grafică precum GeoGebra sau funcțiilor grafice din Excel/Google Sheets îi ajută să vizualizeze abstractul și să înțeleagă mai bine conceptul de reprezentare grafică; - formularea concluziilor și a recomandărilor necesită gândire critică și aplicarea cunoștințelor matematice într-un context real. Ei vor trebui să justifice matematic recomandările lor, ceea ce le dezvoltă abilitățile de argumentare și comunicare.
Accesări: 67
Contribuitor: Valentina Elena Nicu - Școala Gimnazială Gheorghe Popescu, Mărgineni Slobozia (Olt) (2025)
Alte activități pentru: Matematică Clasa a VII-a
Alte activități care utilizează: Microsoft Excel Google Sheets
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.