Sarcina de lucru pentru elevi:
Elevii se vor împărți în grupe de câte 4 și vor avea, ca temă acasă, să observe, timp de o săptămână, ce schimbări pot avea corpurile (alimentele) și materialele.
Vor realiza, fiecare grupă, câte o hartă conceptuală ce va conține concluziile la care ajung după o săptămână de observații.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
Să enumere cel puțin 4 schimbări ale caracteristicilor corpurilor si materialelor din mediul înconjurător, dând cate un exemplu pentru fiecare schimbare;
Să identifice cel puțin o modalitate de conservare/ păstrare a alimentelor/ materialelor;
Să redea cel puțin 2 informații utile despre alimente după citirea unor etichete ale produselor alimentare specificând termenul de garanție și condiții de depozitare.
Tip de activitate: Temă pentru acasă
Sarcina de lucru se va realiza: În colaborare
Modul probabil de desfășurare a activității:
Elevii pot sesiza ca unele alimente, ținute in anumite condiții, își pot modifica aspectul, gustul, culoarea, mirosul. Astfel, de exemplu, un pahar de iaurt, lăsat la căldură, se alterează; un mar început si lăsat pe masa de bucătărie își schimba culoarea, adică se oxidează; o lămâie păstrată mai multa vreme, putrezește; o banană cumpărata verde, devine galbena prin coacere; carnea pusa pe grătar prin ardere își schimba gustul. Alte corpuri (un obiect din fier) la umezeala ruginește si trebuie vopsit pentru a-l proteja iar lemnul putrezește si trebuie vopsit sau lăcuit. Beneficii pedagogice: elevii din grupe vor învăța prin descoperire, vor învăța unii de la alții si vor colabora pentru centralizarea concluziilor observate realizând harta conceptuala.
Accesări: 1.443
Contribuitor: Cristina Bumbăcea - Liceul Teoretic, Filipeștii de Pădure (Prahova) (2018)
Alte activități pentru: Matematică și explorarea mediului Clasa a IV-a
Alte activități care utilizează: Bubbl.us
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.