Digitaledu
Situații de învățare cu instrumente digitale și resurse educaționale deschise

Digitaledu

Situații de învățare cu instrumente digitale și resurse educaționale deschise

  • Idei de activități
  • Resurse educaționale deschise
  • Platforme educaționale
  • Aplicații educaționale
  • Despre
Educație socială. Educație economico-financiară > Clasa a VIII-a >

Venituri și cheltuieli (Exercițiu de sortare)

Autor: Anca Nicolicea - Școala Gimnazială Alexandru Davila, Pitești (Argeş)

Descriere:

Activitatea este recomandată pentru elevii de clasa a VIII-a.

Elevii pot  conștientiza câte tipuri de venituri și cheltuieli există. Învață cum se structurează un buget lunar. Care sunt sursele de venit ale familiei: salarii, activități independente, chirii, dobânzi etc. Care sunt cheltuielile familiei: pentru locuință, alimente, educație, îngrijire personală, rate, divertisment etc.

Elevii pot colabora (câte doi) în rezolvarea exercițiului și se pot consulta pentru fiecare categorie aleasă. Poate fi ușor de utilizat, chiar daca este destul de provocator; poți contoriza timpul necesar/ să impui un timp de lucru.

După rezolvare, se vor discuta dificultățile întâmpinate. Care sunt veniturile posibile sau care sunt cheltuielile (ne)esențiale? Se pot discuta aspecte privind categoriile de cheltuieli: cheltuieli fixe care trebuie plătite pentru a evita penalizările – de exemplu, utilități; cheltuieli flexibile, și aici intră cele legate de mâncare, haine, produse necesare uzului personal, posibile excursii, vacanțe etc.; cheltuielile cu impozite, cu asigurările obligatorii(!) la casă și mașină. Acestea trebuie plătite de regulă anual sau trimestrial etc. Cum poți reduce cheltuielile? Cum și mai ales dacă poți să economisești? Cum gestionezi cheltuielile? Cum te descurci când apar cheltuieli neprevăzute? Care este nivelul de incertitudine privitor la „ziua de mâine”? Putem folosi regula 20/50/30: 20% din veniturile noastre merg spre economisire; 50% din venituri reprezintă o sursă de satisfacere a nevoilor: coș zilnic de cumpărături, facturi, rate etc.; iar 30% alocați satisfacerii dorințelor? Am anumite scopuri financiare ce mă pot determina, motiva în reducerea unor cheltuieli? E greu de luat o asemenea decizie de economisire?

 

Tipul resursei: Exercițiu
Limba resursei: Română

Nivelul: Clasa a VIII-a
Disciplina: Educație socială. Educație economico-financiară

Competență generală: 1. Raportarea critică la fapte, evenimente, idei, procese din viața personală și a diferitelor grupuri și comunități, prin utilizarea unor achiziții specifice domeniului social
Competența specifică vizată prioritar: 1.1.. Utilizarea corectă a termenilor specifici educației economico-financiare cu referire la fapte/ evenimente economico-financiare


Legătura web către resursă: https://wordwall.net/ro/resource/8414858
Accesări: 447

Propunător: Anca Nicolicea - Școala Gimnazială Alexandru Davila, Pitești (Argeş)
Data validării: 28 noiembrie 2022

Căutare avansată



Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.

Semnalați o modificare necesară.
Digitaledu

Educație digitală cu aplicații, platforme și resurse educaționale deschise (RED)
Mijloc de învățământ pentru utilizare în sistemul de învățământ
Omologat selectiv de Ministerul Educației

Semnalați o modificare necesară.

« »

 

Prenume și nume:

E-mail:

Vă rugăm să descrieți modificarea propusă:


Anulează Trimite