Sarcina de lucru pentru elevi:
Cu ajutorul aplicatiei Molview (molview.org), elevii vor realiza modelul compact si deschis pentru moleculele de acid metanoic și acid propanoic urmărind etapele urmate anterior de profesor la modelarea acidului etanoic.
De asemenea, se va realiza cu ajutorului platformei Canva (canva.com) un poster care sa ilustreze procesul de fermentație acetetică pe care îl suferă vinul și în urma căruia se obține ca produs majoritar acidul etanoic.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
OC1 – definească acizii carboxilici și să scrie formula generală
OC2 – reprezinte structurile și să denumească conform IUPAC, precum și uzual, acizii carboxilici.
OC3 – definească procesul de fermentație acetică
OC4 – exemplifice proprietățile fizice ale acizilor carboxilici
OA1 – evalueze răspunsurile colegilor și să se autoevalueze;
OP1 – scrie formulele moleculare ale acizilor carboxilici.
Tip de activitate: Temă pentru acasă
Sarcina de lucru se va realiza: Individual
Modul probabil de desfășurare a activității:
Elevii trebuie să modeleze moleculele de acid metanoic și propanoic corespunzător, având grijă să satisfacă valentele atomilor din catena de bază. Pentru posterul realizat in Canva se vor nota atât componenta teoretica, reactia chimica sa fie reprezentata corespunzător, dar si componenta vizuala, posterele trebuie sa fie colorate si creative. Cele doua sarcini trebuie îndeplinite integral de toți elevii, acestea nu prezinta grad de dificultate in realizare daca exista resurse de lucru necesare (accesul la un calculator cu internet). Ambele teme se vor salva in format png sau pdf si se vor încărca pe platforma (https://classroom.google.com) in dreptul spațiului creat pentru tema.
Accesări: 656
Alte activități pentru: Chimie Clasa a X-a
Alte activități care utilizează: soft educațional simulări Canva
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.