Sarcina de lucru pentru elevi:
Împărțiți-vă în grupe de 4-5 elevi și realizați câte o prezentare folosind programul Prezi. În prezentare, veți aborda o poezie preferată care, preferabil, să aibă și o variantă cântată (YouTube).
Veți identifica procedeele artistice și le veți ilustra prin fotografii făcute de voi sau găsite pe internet, în reviste, și așa mai departe. La fiecare imagine, veți scrie și versul care corespunde imaginii, respectiv, procedeul artistic utilizat. Imaginile vor fi puse în ordinea în care mijlocul artistic este găsit în poezie, iar pe fundal, în timp ce se derulează prezentarea, puteți pune varianta cântată.
Le veți aduce la clasă și, înainte de a ne arăta ce ați lucrat, ne veți spune câteva cuvinte despre poet și opera sa, putând să vă documentați atât din surse online, cât și din cărți, manuale și altele. Prezentările vor fi discutate și apreciate împreună cu toți colegii. În evaluarea prezentării voastre, se urmărește originalitatea, creativitatea, viziunea asupra poeziei și imaginația.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
Să identifice figurile de stil și imaginile artistice
Să explice utilizarea procedeelor artistice
Să enumere trăsăturile specifice genului liric
Tip de activitate:
Sarcina de lucru se va realiza:
Modul probabil de desfășurare a activității:
Elevii vor colabora în realizarea prezentării. Vor consulta atât surse online, cât și cărți propriu-zise, și vor contribui cu idei în tema pe care trebuie să o facă. Vor utiliza atât Prezi, cât și YouTube pentru căutarea cântecului, dar și Google Images sau alte site-uri de unde pot prelua fotografii, sau chiar pot pune fotografii personale, desene, etc. Aceștia vor spune, pe scurt, și câteva cuvinte despre autor și trăsăturile lui reprezentative pentru a înlesni procesul de înțelegere al colegilor. Notarea versurilor pentru fiecare fotografie este foarte importantă, dar și identificarea procedeului artistic utilizat, pentru a se observa similitudinea dintre vers și fotografie. De asemenea, comentarea acestor procedee artistice este foarte importantă în prezentare. Fiecare coleg trebuie să participe. Se va urmări creativitatea, simțul estetic, imaginația, originalitatea și sensibilitatea literară. Pe lângă actualizarea noțiunilor despre genul liric și procedeele artistice, se încearcă și dezvoltarea gustului și plăcerii pentru literatură, în special pentru poezie, care este, în general, evitată de tineri.
Accesări: 1.164
Alte activități pentru:
Alte activități care utilizează: YouTube Prezi
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.