Sarcina de lucru pentru elevi:
Elevii vor crea videoclipul de promovare a poeziei apelând la resurse media și vor citi expresiv textul, în scopul sublinierii mesajului transmis de versuri.
(Lucru individual – se pune accent pe dezvoltarea gustului artistic și pe dezvoltarea gândirii critice și a creativității.)
Produsele create vor fi încărcate pe Google Classroom și vor putea fi vizualizate și evaluate la încheierea termenului limită propus.
(Alternativ, se poate utiliza Padlet și varianta de înregistrare video integrată în Padlet.)
Valoarea acestui tip de exercițiu constă în extinderea propriei experiențe artistice și de lectură, precum și în dezvoltarea unei viziuni de ansamblu asupra fenomenului cultural românesc și internațional (prin corelarea versurilor cu imagini picturale celebre).
📌Fiecare video va cuprinde în secvența de titlu precizarea: „Acuarelă! de Ion Minulescu, Proiect POE-TRIM, aprilie 2025, numele și prenumele elevului care a realizat videoclipul, colegiul din care face parte, profesorul coordonator.
📌Fiecare video va cuprinde textul liric RECITAT expresiv și SUBTITRAT, însoțit de resurse audio și video (POE=poezie, TRIM= Text Recitat, Imagini și Muzică/ linie melodică).
📌Lungimea videoclipului va fi de minimum 1.30 minute și maximum 3.00 minute.
Rezultate așteptate ale învățării (competențe și/sau obiective):
O1: să identifice cel puțin cinci cuvinte-cheie în poezia „Acuarelă” de Ion Minulescu;
O2: să realizeze o listă cu cel puțin cinci tablouri ale unor pictori celebri care ar putea fi ilustrative pentru cuvintele-cheie alese/ pentru mesajul transmis;
O3: să realizeze un proiect video, folosind orice aplicație digitală de creare de film (CapCut, Movie Maker etc.)
O4: să-și înregistreze propria voce recitând expresiv poezia „Acuarelă” de Ion Minulescu
Tip de activitate: Temă pentru acasă
Sarcina de lucru se va realiza: Individual
Modul probabil de desfășurare a activității:
Elevii vor lucra timp de o săptămână la realizarea proiectului individual și vor avea libertatea de a alege aplicațiile digitale preferate pentru realizarea videoclipurilor, precum și liniile melodice de fundal. Evaluarea proiectelor se va face ținându-se cont de criteriile de evaluare menționate în sarcina de lucru. După vizionarea tuturor proiectelor, în timpul orei, elevii vor alege un videoclip preferat și vor argumenta preferința lor.
Accesări: 29
Contribuitor: Claudia Stan - Colegiul Economic Ion Ghica, Bacău (2025)
Alte activități pentru: Limba şi literatura română Clasa a XI-a
Alte activități care utilizează: voice recorder video Padlet Narrator’s Voice Moovly Capcut
Căutare avansată
Licență: CC BY-NC-SA 4.0, Atribuire-necomercial-distribuire în condiţii identice 4.0 internațional
Conținutul acestei platforme poate fi utilizat liber cu condiția menționării sursei și, unde e posibil, a autorului. Modificarea este permisă, iar operele derivate trebuie, la rândul lor, să poată fi utilizate liber și modificate fără restricții.